Luhy řeky Dyje V

prázdninové
Datum
Místo Břeclav
Věk 15 - 50 let
Začátek akce
Cena 500 Kč
Kontaktní osoba Martin Václavík
+420 739 370 492
ardea.breclav@brontosaurus.cz
Web akce: www.ardeabreclav.cz/l/leto-s-brontosaurem-luhy-reky-

Co na nás čeká

"Buď sám tím člověkem, které chceš vidět kolem sebe."

Dobrovolnický tábor pro středoškoláky a starší.

Kombinace pomoci lužní přírodě, poznávání okolní fauny a flory, zábavy, výletů v Lednicko-valtickém areálu, táboráky, koupání, hry, celý tábor provázet přednášky, výlety, hry, exkurze, společná zábava, oddech u táboráku a mnohé jiné :)

Co, kde a jak

Program je většinou dělen na jednotlivé tématické dny.

Luční den.
Sečení travních porostů na hrúdech (vyvýšené písčité lavice v lužním lese), kde roste specifická flóra. Seno pak přenášíme na jiné stanoviště, kde se vydrolí semena (tzv. přenos sena). Tím se snažíme o šíření biologické rozmanitosti.

Ptačí den
Lépe řečeno budkový den je tvoření budek všeho druhu. Od teorie, přes rozměření, řezání až k složení a konečnému nabarvení. Vysvětlíme si, vyrobíme a umístíme budky pro sýkory, rehky, netopýry, hmyz, včely samotářky, motýly a další. Lužní lesy jsou totiž plné živočichů, kteří potřebují umělé hnízdní dutiny a v přirozeném prostředí se jim jich nedostává.

Vodní den
je zaměřený na rostliny a organismy žijící v mělkých vodách nivní krajiny okolí řeky Dyje. Slepá ramena, kanály, periodické tůně a další vodní útvary mají svůj roční chod, který ovlivňuje výsledný život v nich.
Jelikož tyto režimy přestávají fungovat, tak se snažíme obnovením tůně, nebo dopravením organismu ze sousední vodní plochy rozšířit biologickou rozmanitost místních druhů.

Sportovní den
Dříve nazván odpočinkový a rekreační den, ale po debatě s účastníky přejmenován spíše na sportovně výkonostní den. Splouváme řeku Dyji v jejím původním korytě od jezu v Bulharech po Janův hrad u Lednice. Plavbou "Moravskou amazonií" účastníci nejlépe poznají okolní krajinu a dotvoří si tak znalosti z teorie.

Stromový den
je zaměřený na výsadbu stromů. Především liniová zeleň ve volné krajině byla v posledních desetiletích na ústupu a potřebuje pomoci s návratem. Pro mikroklima a chod života mnoha organismů je volná zeleň vysoce důležitá. I sám člověk jde raději ve stínu stromů, než na rozžhavené cestě. Těšíme se za pár let, až námi vysázené stromy vyrostou a budou krásné.

Činorodý den
patří aktivitám různých dodělávek, odstraňování invazivních rostlin, údržbě práce z předchozích aktivit, pomoci spřáteleným organizacím a ostatním.

Každý den je možné se jít koupat, mít táborák, jít za zábavou do města Břeclavi, nebo jinak trávit čas. Večery se snažíme věnovat přednáškám, které sami, nebo s pomocí kamarádů z řad odborníků připravujeme pro účastníky, aby poznali Břeclav, Dyji a její okolí v nejširších souvislostech života, krajiny, přírody, lidské činnosti a dalších.

Praktické informace: pro zájemce o naši akci "Luhy řeky Dyje" hodí vědět něco o:

- Ubytování je v budově v pokojích na poschoďových postelích s matrací v turistické základně Kančí obora při Duhovce - středisku volného času Břeclav. Sprcha je každý den s teplou vodou. Nutno si s sebou vzít spací pytel. Obědy zajišťuje profi kuchařka.

- Jelikož k přepravě na místa konání našich aktivit používáme jízdní kolo, ze kterého poznávají účastníci okolí z jiného pohledu než autem, nebo pěšky, tak je dobré si s sebou vzít alespoň přilbu. Kola se snažíme sehnat z vlastních zdrojů, ale pokud si někdo vezme své, tak budeme rádi.

- Stravu máme klasickou i vegetariánskou. Pokud je to v možnostech a dovednostech naší kuchařky, tak můžeme zajistit i veganskou.

- Na práci si vezměte s sebou raději oblečení, u kterého nebudete litovat zničení + pracovní obuv.

Více na www.ardeabreclav.cz.

Dobrovolnická pomoc

Pomoc přírodě lužních lesů

1. sázení

2. budky

3. zálivka

4.vyžínání náletových rostlin

5. údržba mokřadů

Malá ochutnávka

Už pátý ročník jedinečného tábora pro mladé! Fajn organizátoři a skvělí lektoři a odborníci se na vás těší s nabídkou nových zkušeností i zážitků v krásném prostředí luhů jižní Moravy.

Kontakt

Kontaktní osoba: Martin Václavík
E-mail: ardea.breclav@brontosaurus.cz
Telefon: +420 739 370 492
Webová stránka: odkaz