Nítkovický sad

Akce Příroda
jednodenní
Datum
Místo Nítkovice
Věk 1 - 99 let
Začátek akce
Cena bez poplatku
Kontaktní osoba Martin Václavík
+420 739 370 492
ardea.breclav@brontosaurus.cz
Web akce: https://ardeabreclav.brontosaurus.cz/

Co na nás čeká

Chystáme se jednu brzkou jarní neděli vyčistit sad starých odrůd jabloní. Pravidelně v Nítkovicích (Litenčická pahorkatina) sbíráme skvělá jablka na moštování, ale samotný sad pohlcuje přirozená sukcese. Proto jej chceme vysekat z náletů a trochu mu vrátit jeho krásu. Kdyby měl někdo zájem o odběr štěpů na roubování, tak zde najde odrůdy, jako je například Boskopské červené, Panenské české, Krasokvět, jadernička, Ontario, Sudetská reneta, Matčino a jiné. Je zde také odrůda, kterou neumí nikdo určit, ale váže se k němu zajímavá historie, kterou vám rádi na akci prozradíme.

Co, kde a jak

Sraz v Nítkovicích (souřadnice: 49.2061850N, 17.1645397E) (Litenčická pahorkatina) na místě v neděli 2. 4. 2023 po 10:00. Ukončení cca okolo 16:00. Pro spolujízdu z Břeclavi kontaktujte organizátory. Malé občerstvení sebou, jinak budeme sdílet domácí svačiny a jiné pochutiny. Speciální diety si každý připraví sám. Vhodné pracovní oblečení a obuv dle počasí. Nářadí budeme mít svoje, ale pokud máte oblíbenou pilku, zahradnické nůžky a podobně, tak uvítáme také. Mále-li své oblíbené pracovní rukavice, tak si je nezapomeňte vzít, jinak poskytneme erární.

Dobrovolnická pomoc

Dobrovolníci pomohou především vrátit sadu jeho kultivovaný vzhled, ale to sebou nese také zachování a prodloužení života starých ovocných stromů, které přinášejí řadu ekologických funkcí navazujících organizmů starých sadů, kam patří řada plazů, broků, ptáků, drobných savců, bylin a další. Zachování tradičního obhospodařování krajiny sebou přináší zachování ekosystémů, které jsou na tuto péči navázány.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Martin a Helena.

Kontakt

Kontaktní osoba: Martin Václavík
E-mail: ardea.breclav@brontosaurus.cz
Telefon: +420 739 370 492
Webová stránka: odkaz